Om oss

Syftet med Malvina är att sammanföra kvinnliga studenter på KTH. Detta genom att anordna aktiviteter över sektionsgränserna och med arbetslivet, för att hjälpa till att skapa ett kontaktnät för personlig utveckling och ett framtida yrkesliv.

Malvina fungerar som ett nätverk för alla som vill lära känna tjejer från hela KTH. Som medlem i Malvina får du många värdefulla kontakter och en bra förberedelse inför arbetslivet. Malvina ordnar sociala aktiviteter som ost & vinkvällar, luncher, chokladprovningar, medlemsmiddagar och andra aktiviteter som att gå på bio, teater eller opera m.m. 

Kontakt med näringslivet är även en viktig del av vår verksamhet och som vi har valt att utöka under läsåret 08/09. Dels för att vi vill hjälpa våra medlemmar att i tidigt stadium komma i kontakt med näringslivet samt att kvinnor med teknisk utbildning är intressant för företag i Sverige idag. Vi ordnar studiebesök till företag och företagspresentationer av olika slag. Bilder från npgra av våra event och aktiviteter finns på hemsidan och skicka gärna ett mejl till oss om du har frågor eller vill veta mer!

Malvinas historia
Idén med ett kvinnligt nätverk bland KTH:s studenter är inte ny. Redan 1927 bildades kårföreningen Kvinnliga Teknologers Sammanslutning. De hade sitt eget rum på kåren, Osquldarummet. Föreningen ordnade fester, studiecirklar och föredrag. Centralfrågan gällde tillgången till damtoaletter och kampen för dessa varade ända in på 60-talet. Under 50-talet blev tjejerna på KTH för många för att det skulle gå att hålla ihop alla och föreningen dog till slut ut, men Osquldarummet stod kvar många år efteråt.

Tjejföreningen på KTH återuppstod 1986 och fick namnet Malvina. I början bestod Malvinas aktiviteter mest av informella träffar en gång i månaden. 1989-90 hade Malvina blivit en kårförening, och genom ett massutskick till 1700 kvinnliga studenter på KTH växte vi rekordartat till över 200 medlemmar. Dammiddagen den 28 november 1990, Malvinas namnsdag, lockade hela 115 damer. Tråkigt nog hade Malvina svårt att behålla medlemmar, trots intressanta aktiviteter, på grund av den oönskade stämpeln ”rödstrumpor” som vi fick av killar på KTH.

År 1992 kom Eivor Lilja till KTH som jämställdhetshandläggare och fann Malvina nerlagt. Hon fick i uppdrag av Harriet Ryd (KTH:s första kvinnliga professor) att dra igång nätverket igen. Tack vare Eivor Lilja och Harriet Ryd (som blev Malvinas hedersmedlemmar) och två andra eldsjälar som var Malvinas medlemmar, fick Malvina nya livskrafter.

 

Protokoll och stadgar
Protokoll från tidigare möten samt Malvinas stadgar kan du hitta här.

Annonser